Terres de l'Ebre

X. Sabaté: “No tanquem les nuclears, canviem l'energia carbònica per renovable"

  • Actualizado:
  • Creado:

El candidat socialista a l’alcaldia de Flix insisteix en una clara aposta per a que les Terres de l’Ebre siguin capdavanteres en fer ús d’aquestes energies

El PSC apostem per garantir el futur dels municipis a l’entorn de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. Per això, és necessària la seva reconversió en les dates assenyalades en el calendari elaborat pel govern, i que es va publicar recentment. És prioritari elaborar tots els estudis previs per assolir aquesta fita i fer les inversions necessàries que garantiran el futur de les instal·lacions energètiques actuals amb energies renovables. El nostre compromís amb les Terres de l’Ebre es basa en generar nous llocs de treball i activitat econòmica aprofitant instal·lacions energètiques actuals i la seva viabilitat futura.

Els socialistes a les Terres de l’Ebre manifesten el seu recolzament a la descarbonització, amb el seu interès per l’ús d’energies renovables, aprofitant les xarxes de conducció d’electricitat de les plantes nuclears i les seves pròpies instal·lacions. “Les comarques del sud podem ser capdavanteres en la transició d’energia. Catalunya s’ha de sumar urgentment al repte d’assolir un país amb energia neta, segura i inacabable; i les nostres comarques poden tenir un paper rellevant generant així llocs de treball, investigació i recerca i essent pol d’atracció de noves activitats productives”, explica Sabaté. Generar hidrogen de l’aigua o del metà quan hi hagi excedents de renovables o en moments de cost baix s’haurà de fer en entorns segurs i amb persones especialitzades.

El candidat socialista a l’alcaldia de Flix, ha remarcat la feina feta pels governs socialistes de Maragall i Montilla quan ja es van impulsar les energies renovables i es va crear l’Institut de Recerca d’Energia de Catalunya (IREC), des d’on es van portar a terme projectes importants, com es el cas de l’anomenat Zèfir, d’investigació d’energia eòlica en aigües profundes a la costa de l’Ametlla de Mar “perdut definitivament pels governs d’allà i d’aquí que han retallat els recursos destinats a investigació i no han sabut aplegar recursos privats. I, d’energia renovable, mai més se n’ha sabut res”.

Aquesta és una de les solucions a l’enorme problema de l’energia i al propòsit de descarbonització de l’economia per evitar l’augment de temperatura del planeta i resoldre la contaminació. “En la transició energètica que tothom hem d’iniciar més aviat o més tard – les administracions, les empreses, les ciutats i a cada domicili- hi ha un principi acceptat per tothom: canviar l’economia del carboni i per tant, els combustibles fòssils i l’urani avui ja sabem que és possible fer-ho per una energia procedent de fonts renovables”, senyala Sabaté.